De starkaste hundraserna

En del hundägare gillar små lurviga hundar medan andra hundägare föredrar en mer muskulös typ av hund. Det hela är helt enkelt en smaksak som förmodligen beror mycket på hur hundägarens livsstil ser ut och hur aktiv hundägaren är. Om du tillhör den senare varianten av hundägare och funderar på vilka de starkaste hundraserna kan vara så ska du läsa vidare för här listas de starkaste hundraserna.

Det finns olika typer av starka hundar och därmed kan de starkaste hundraserna delas in i olika grupper. Dels finns det den typ av hund som har avlats för att kämpa, dels finns den typ av hund som är avlad för att arbeta hårt som draghund och sedan finns det een typ av hund som har avlats för att skydda boskap från vilda djur. Det går alltså att identifiera tre olika typer bland de starkaste hundraserna.

Tjur- och kamphundar

Bland de starkaste hundraserna är det ofta kamphundar man tänker på och det är inte helt fel. På många av dem går det att se hur musklerna sväller och även om hundraserna inte alltid är särskilt stora så är ration mellan muskler och kroppsvikt stor, vilket betyder att hunden har mycket muskler i förhållande till sin storlek. Det här är hundar som ofta har använts för att fånga in och kontrollera tjurar, vilket kräver både mod och styrka, men som ibland också har kommit att användas för hundslagsmål.

Framträdande hundraser i denna grupp av de starkaste hundraserna är staffordshire bullterrier (staffe), american staffordshire terrier (amstaff) och amerikansk pitbull, även om den senare inte är en erkänd ras i Sverige. Andra raser som kan placeras i denna grupp är bland annat bulldog, bullterrier, miniatyrbullterrier, tosa och bullmastiff.

Drag- och slädhundar

Den andra gruppen med de starkaste hundraserna är de raser som har använts till att dra vagnar och slädar. De här raserna är kanske lite otippade som de starkaste hundraserna men det krävs en extrem styrka och uthållighet för att dra fullastade slädar över många mil per dag eller att dra vagnar i olika situationer.

Bland slädhundarna ses framför allt siberian husky och alaskan malamute. Dessa typer av hundar kan röra sig runt 20 mil om dagen med sina slädar om förhållandena är optimala. Ytterligare en grupp bland de starkaste hundraserna som utmärker sig genom sin dragstyrka är sennenhundarna då de använts för att dra vagnar på marknader och här inkluderas berner sennen, grosser schweizer sennenhund, appenzeller sennenhund liksom entlebucher sennenhund.

Vaktande bergs- och herdehundar

Den tredje gruppen med de starkaste hundraserna är de stora, vaktande hundraserna som främst återfinns i Europa och vissa delar av Asien. Denna typ av bergs- eller herdehund har avlats för att leva med boskapsflockar och för att försvara dem i alla lägen, där de främsta angriparna är varg och björn. Till följd av det är denna typ av vakthund ofta stor och stark men med en bibehållen smidighet.

Bland raserna i denna samling av de starkaste hundraserna ses bland annat pyrennéerhund, kuvasz, maremmano abruzzese (maremma), kavakazskaja ovtjarka (kaukasisk ovtjarka), sredneasiatskaja ovtjarka (centralasiatisk ovtjarka), juzjnorusskaja ovtjarka (sydrysk ovcharka) och anatolisk herdehund.