Deprecated: Function eregi() is deprecated in /storage/content/66/170066/hundstyrkan.se/public_html/plugins/system/rokbox.php on line 90

HundStyrkans Filosofi

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDFSkriv utSkicka sidan

 

Vad roligt att du hittat hit!

Jag ska försöka att på ett kortfattat sätt beskriva hur jag tänker hund.

För det första ser jag alla hundar som individer. Det är obetydligt vilken ras, blandras, färg, alla ska känna sig välkomna!

Jag fokuserar i alla lägen på att ägaren skall lära sig att läsa av sin hund och belöna/korrigera i rätt läge och på rätt sätt. Det är känt att en hund lär sig snabbast av att få belöning för det rätta beteendet vilket är en viktigt grund i träningen hos HundStyrkan. Hur ägaren skall belöna sin hund på rätt sätt är mycket viktigt och något jag lägger stor fokus på. Många är alldeles för försiktiga och hämmade (kanske rädda att ”göra bort sig”) när de berömmer och belönar. Se på din hund att den verkligen tar åt sig av berömmet. Men skilj på upphetsningsgrad när du belönar att hunden ligger kvar trots en svår retning gentemot att hunden kommer på inkallning från att ha lekt med andra hundar. Ett lugnt beteende kräver i de flesta fall en lugn belöning medans ett mer aktivt beteende kan belönas upp ordentligt för att få ännu mer fart, aktivitet. Men självklart är det alltid beroende på individ hur jag belönar, på en boxer och en bullterrier kan belöningsteknik skifta enormt.

Korrigeringar är ett känsligt ämne. När jag arbetar med korrigeringar så handlar det om att avbryta hundens tanke att göra fel. Här arbetar jag med att lära hundägaren att sända ut rätt signaler och vara lugn, fokuserad och engagerad. Kunna läsa av i rätt läge och avbryta, därifrån snabbt kunna berömma och belöna när hunden gör rätt. Detta kräver träning och väldigt mycket av mig som instruktör. Jag drivs av att mina kunder ställer krav på träningen och mitt arbete, så fortsätt med det.

Om man du hamnar i ett läge där hunden hinner agera, ägaren har inte hunnit avbryta beteendet i tid, så är det bästa att få hunden ur situationen och börja om och denna gång vara mer alert på hundens signaler. Att korrigera en hund som agerat (tex gjort utfall mot en annan hund) är i mina ögon inte sjysst. Hunden har visat dig flera signaler innan beteendet tillslut kom. Eftersom du inte avbrutit hunden innan, har du på sätt och vis accepterat hundens beteende. Självklart tror jag inte att någon hundägare medvetet låter sin hund gå och spänna sig och göra utfall mot andra hundar. Det handlar om okunskap.

Man måste vara medveten om att det är bakomliggande orsaker till din hunds problembeteenden. En hund som lever i en lugn, harmonisk flock där människan har rollen som ledare utvecklar inga stora problembeteenden. Men självklart är hundar smarta och att hunden stjäl mat, öppnar dörrar, hoppar när den hälsar osv behöver inte ha med ledarskapet att göra. Hunden har självbelönat sig genom att hoppa upp på diskbänken och ätit upp söndagssteken, öppnat dörren och kommit ut, fått klappar och gos när den hoppat på människor (oftast som valpar, sen blir beteendet helt plötsligt inte ok? ) osv. Detta är specifika beteenden som man självklart kan träna bort.

Ett ledarskap är något man förtjänar!

För att bli din hunds ledare krävs att du är inspirerande, tydlig, vänlig och konsekvent. Du kan få din hund att lyda av andra anledningar, men jag arbetar för att få en relation som håller i alla lägen. Inte bara på plan och inte för att hunden är rädd att göra fel. På många av kurserna jag håller arbetar vi i vanlig miljö så som gång- och cykelbanor för att förebygga att hunden lär sig att bara lyda på ett ställe.

Arbeta förebyggande!

Bäst är självklart att arbeta förebyggande. Arbeta upp en stabil grund redan från valpstadiet så undviker du att få några större problem med din hund. Tänk på följande punkter, hur vill du att din hund skall bete sig som vuxen. Eller hur vill du att din omplaceringshund som du precis tagit över skall bete sig hos dig.

Vill du att den skall:

  • hoppa upp på matbordet och sno fläskfilén
  • hoppa på människor och få klappar och gos
  • springa fram till annan hund och leka
  • dra i kopplet och komma fortare fram till något intressant
  • springa efter vilt och få igång jaktinstinkten
  • skälla ut människor/hundar så de försvinner
  • öppna ytterdörren för att komma ut
  • morra vid matskålen/märgbenet/leksaken för att få behålla den själv 
  • m.m.

Troligtvis inte. Därför är det viktigt att du tar tillvara på valptiden eller första tiden med en ny vuxen hund på rätt sätt för att befästa de beteende du vill att din hund skall ha.

Det är NU du har en chans att bygga en stabil, trygg och positiv grund att stå på.
Väldigt många hundägare har problem med att
hunden drar i koppel samt gör utfall mot andra hundar. För dig som hundägare är det jobbigt, men för hunden är det ännu värre. Tänk att känna att alltid behöva ha kontroll över miljön du vistas i, alltid vara på din vakt för att skrämma bort ev faror som bilar, hundar, människor. Att göra detta med ett halsband hårt draget runt halsen så att du med jämna mellanrum får andnöd och spänningar i hela kroppen. Detta ska upplevas flera gånger per dag, varje dag året runt… Det är inget liv man vill leva och absolut inte ge sin hund!


 

Det är Din skyldighet som hundägare att ge Din hund ett aktivt, stimulerande, tryggt och kärleksfullt liv.

Och det är min uppgift som hundinstruktör att handleda dig dit.

 

Vi utfodrar våra hundar med:

Vi är också återförsäljare

Logotyp Arrak Outdoor