Deprecated: Function eregi() is deprecated in /storage/content/66/170066/hundstyrkan.se/public_html/plugins/system/rokbox.php on line 90

Problemhundar eller förare?

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDFSkriv utSkicka sidan

I dagens samhälle stöter man allt oftare på hundar med problembeteenden. Ofta kallas dessa hundar för problemhundar. De utgör ett problem för sina ägare och i värsta fall för utomstående personer, hundar och andra djur.

Vi på Hundstyrkan anser att det inte finns några problemhundar, med undantag för hundar med genetiska defekter, vilket vi vill påpeka är väldigt få individer. Utan det handlar om att hundägare har problem med att läsa av och hantera sin hund på rätt sätt. Hade vi bott mitt inne skogen utan yttre faktorer som stör och påverkar oss hade självklart många av problemen inte uppkommit. Men vi utgår från att alla hundägare någon gång måste ha med sin hund i miljöer där det finns andra människor, hundar och bilar mm.

Att hundar är stressade verkar vara ett mycket stort problem idag. Hunden känner sig inte trygg med sin förare/ägare och agerar därför själv och utifrån den stress och otrygghet den känner.

Problembeteenden som då kan uppkomma är:

 • Hunden drar i kopplet 
 • Hunden gör utfall både i glädje och aggression Problemhund?
 • Hunden jagar vilt, andra hundar, barn, joggare, cyklister
 • Hunden hoppar när den hälsar på människor
 • Hunden skäller vid dörren, i bilen på promenaden mm.
 • Hunden piper, gnäller, gnyr både på appellplan och i vardagen
 • Hunden går inte att lämna ensam
 • Hunden kissar inne
 • Hunden vill inte att främmande skall hälsa på den
 • Hunden lyssnar inte på kommando, hunden har blivit ”döv”
 • Hunden kommer inte på inkallning
 • Hunden blockerar sig i synintyck och vittring
 • Hunden biter sin förare
 • Hunden har svårt att koppla av

Alla dessa problembeteenden anses som jobbiga för hundägaren. Vi skaffar en hund för att få en trevlig familjemedlem, men det blir inte som man tänkt sig. Många drar paralleller med sin gamla hund och tror att det går att hantera den nya individen på samma sätt. Grundstenen till att få en trygg och stabil relation är individanpassning. Se inte till ras, kön, färg etc utan se till den individ Du nu har i andra änden av kopplet.

Vad är det för hund och vad har den för egenskaper?
Man kan som hundinstruktör använda sig antingen hårda eller mjuka metoder, men då kommer man aldrig att kunna hjälpa ALLA hundekipage. Sätter Du inga gränser för en hund som har lite mer allvar i så får du problem. Är Du för hård mot en vek individ, får Du en hund som börjar krypa för Dig.

Vi på Hundstyrkan arbetar för att få alla hundar att se upp till sina förare för att de avgudar denne. Hunden skall inte lyda av rädsla för att göra fel och den ska heller inte lyda enbart när Du som förare är jätterolig eller för att Du har fickan full av godis eller leksaker. Vi arbetar med en helhet i hanteringen av dessa problemhundsekipage och inte bara med inriktning på det specifika problemet. Det finns alltid en anledning till att Din hund beter sig som den gör och det är där vi börjar arbeta. Alla ekipage får en individuell hanteringslära. Dvs att Du som hundägare får veta exakt hur Du ska hantera Din hund i vardagen för att den skall börja se upp till Dig istället för att ta egna initiativ där hunden kan skada sig själv och/eller omgivningen. Om hunden inte har några konkreta ramar i vardagen, ett förhållningssätt till Dig som ledare/lärare/förare blir det problem i samband med att hunden tar intryck av andra saker så som hundar, vilt, människor och katter mm. Är hunden van att alltid vara först framme vid ytterdörren och få hälsa samt får dra i kopplet fram till ”hundkompisen” då får Du som hundägare problem med något av ovanstående uppradade beteenden. Vill Du ha en hund som i alla lägen ser upp till Dig? En hund som känner total trygghet och tillit hos Dig?

Då måste Du arbeta med helheten och hundens inställning till Dig. Det fungerar inte att hunden i ena situationen bestämmer, men i nästa är det Du som bestämmer. Har man det förhållningssättet till sin hund kommer problem alltid att finnas och hunden mår inte bra av det. Felhantering av hunden leder allt som oftast till stress. Det går att läsa mer om det under vår filosofi. Man kan kalla det för psykisk misshandel och det är tyvärr väldigt vanligt. Hunden behöver en trygg individ att se upp till och det handlar inte om ”gulligull” eller hårda tag utan om en rättvis och ärlig hantering av hunden i alla situationer i vardagen.

För inte så länge sedan hade vi en familj med sin hund på kurs hos oss. Hunden hade börjat markera och bita mot sin familj och de förstod inte varför. Som många andra trodde de att det var något fel på hunden. Hunden biter för att den blivit orättvist behandlad, såvida hunden inte har något genetiskt fel eller att den har ont någonstans.

Hundägarna hade tidigare fått rådet att korrigera de problem de då ansåg sig ha, vilket var dragande i koppel och utfall mot andra hundar. De fick bukt med problemen så länge de hade sin påse med skrammel med sig och för stunden var de mkt nöjda. Efter några veckor började hunden ignorera skramlet och i samma veva visa missnöje mot ägarna genom att markera och morra.

Vi ser detta beteende som helt naturligt. Hunden hade blivit orättvist behandlad. Hundägarna fick lära sig att vara mycket noggranna under promenaderna och korrigera hunden i två specifika situationer, men hanteringen i övriga vardagen var det ingen skillnad på. De hade inte fått lära sig att hantera sin hund bla när det ringde på dörren, när folk ute skulle hälsa på hunden, när de kom ut genom ytterdörren eller släppte ut hunden ur bilen mm. Självklart ifrågasätter hunden till slut sina ägares orättvisa behandling och en hund, som i grund och botten är ett rovdjur, tar till käftarna. De kan inte tala som vi människor, tyvärr…

Om man skall vara rättvis mot sin hund ser man till hela vardagen och alla situationer som kan uppstå. Man är ärlig mot sin hund och står för det man säger. Man skyddar sin hund mot faror och låter aldrig en annan individ gå direkt på hunden, oavsett om det är av vänlighet eller dominans.

 Inga problem här!

Vi på Hundstyrkan har en mycket stor erfarenhet av problemhundsekipage och garanterar resultat på alla våra kurser. Ni som har en hund med problembeteenden är varmt välkomna till oss. Här får ni hjälp, det lovar vi. Ge inte upp! Ge oss en chans att hjälpa Dig och Din hund. Du har inget att förlora. Vi vill också påpeka, att på våra grppträningar behöver ingen hundägare stå 50m från övriga kursdeltagare. Hos oss är alla med i gruppen och Du som hundförare får konkreta handfasta råd om hur Du exakt måste hantera Din hund för att denne skall se upp till Dig i alla situationer.

Vi har efter 10 år insett att det bästa upplägget för er kunder är privatträning och därför ligger vårt fokus på att hjälpa varje ekipage enskilt. Emellanåt anordnar vi gruppträningar, dessa läggs då upp här på hemsidan under fliken som heter kurser.

Tips på kurser:

Privatträning, enskild träning med instruktör där du kommer till oss (1-1,5timma) Pris: 700kr
Privatträning i hemmiljö, någon av våra instruktörer kommer hem till dig (1,2-2,5timma). Pris: 1200kr
Privatträningspaket 1: 1 hembesök + 2 träningar hos oss. Pris: 2300kr
Privatträningspaket 2:
3 träningstillfällen hos oss. Pris: 1900kr
Problemhundskurs, 2 tillfällen från 1300kr.
Inackordering av hund i träning, läs mer här!

Vi utfodrar våra hundar med:

Vi är också återförsäljare

Logotyp Arrak Outdoor